Çocukların Dijital Ortamda Karşılaştığı Yalnızlık Sorunu

Detaylı bilgi için lotusbet adresini ziyaret edebilirsiniz.

Dijital dünya, çocuklar için hem fırsatlar hem de zorluklar sunuyor. Ancak son raporlar, gençlerin bu ortamda yalnız kaldıklarını ortaya koyuyor. Meclis Araştırma Komisyonu’nda yapılan değerlendirmelerde, Türkiye’deki çocukların siber zorbalık gibi ciddi tehditlerle karşılaştığı vurgulandı. Uzmanlara göre, her beş çocuktan biri siber zorbalığa maruz kalıyor ve bu durum ailelerin dijital dünyadaki rollerini sorgulamaya itiyor.

Çocukların akıllı telefon kullanımı yaş ilerledikçe artış gösteriyor. Türkiye’de 10 yaşındaki çocukların yüzde 29,1’i akıllı telefon sahibi iken, bu oran 15 yaşında yüzde 91,5’e yükseliyor. Gençlerin dijital cihazlarla geçirdiği süre ise haftalık olarak yüzde 60 seviyelerine ulaşıyor ve bu rakam sağlık uzmanlarının önerdiği günlük kullanım sınırlarının çok üzerine çıkıyor.

Ebeveynler, fiziksel tehlikelerden korumak amacıyla çocuklarını uzun süreliğine yalnız bırakırken, bu durum “dijital yetimlik” olarak adlandırılıyor. Çevrimiçi zorbalık veya taciz yaşayan çocuklar ise cihazlarından mahrum kalma korkusuyla sorunlarını aileleriyle paylaşmaktan kaçınıyor. Bu da onların duygusal ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyen bir kısır döngü yaratıyor.

Komisyonda ayrıca radikal akımların etkilerine dair endişeler dile getirildi. Özellikle denetimsiz çevrimiçi platformlarda yayılan aşırı ideolojilerin gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığı belirtildi. Kadın düşmanlığı içeren topluluklar gibi grupların Türkiye’deki gençler arasında yayılmaya başladığı ifade edildi.

Masum görünen içerikler de çocukların ruh hali üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Örneğin; kutu açma videoları ve tüketim odaklı içerikler, erken yaşlarda yoğun bir tüketim alışkanlığına yol açabiliyor. Ayrıca güzellik ve makyaj odaklı yayınların beden algısını bozabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Sonuç olarak, dijital risklerle başa çıkmak için çeşitli çözüm önerileri ortaya kondu. Bunlar arasında bağımsız bir denetleme kurumu oluşturulması ve yerli oyun derecelendirme sisteminin geliştirilmesi yer alıyor. Ayrıca dijital platformların çocuk güvenliği ön planda tutularak tasarlanmasının yasal bir gereklilik haline getirilmesi gerektiği vurgulandı.

17 Haziran 2026

Yusuf Arslan

Güncel erişim için lotusbet giriş sayfasını inceleyebilirsiniz.

Author: Emre Çelik