Zeytinlik Yasası…Hekimlerden Muğlalı Köylülere Destek

Zeytinliklerin Korunması İçin Mücadele Devam Ediyor

Zeytinliklerin madenlere dönüştürülmesini kolaylaştıran yasa tasarısına tepkiler sürüyor! Türk Tabipler Birliği yönetimi de yasaya tepki veren Muğla’daki köylülere destek verdi.

Akbelen Ormanları

TTB’den konu hakkında şu açıklama yapıldı, “AKP iktidarının 13 Haziran 2025 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu; ormanların, meraların, zeytinliklerin ve yaşam alanlarının ranta ve talana açılmasını içeren “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin komisyon görüşmeleri 19 Haziran 2025 günü TBMM Plan Sanayi Komisyonu’nda başladı. Komisyon toplantısı öncesi muhalefet partilerinin milletvekilleri, yaşam savunucularının ve hukukçuların da toplantıya alınmasını isterken; iktidar partilerinin milletvekilleri ise listede adı olmayan hiç kimsenin komisyona alınmayacağını söyledi. Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen ormanlarını ve zeytin tarlalarını korumak için yıllardır mücadele veren, kanun teklifine karşı itirazlarını dile getirmek üzere Ankara’ya gelen Muğlalı köylüler de komisyona alınmadı. Muhalefet partilerinin milletvekilleri öğle saatlerinde TBMM içinde bir basın toplantısı düzenledi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap ve Merkez Konseyi üyesi Dr. Nilüfer Ustael ile TTB Hukuk Bürosu’ndan Av. Verda Ersoy ve Av. Özgür Erbaş da basın açıklamasına katıldı”

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Orhan Sarıbal, Gizem Özcan ve Süreyya Öneş Derici ile önceki dönem milletvekilleri Süleyman Girgin; Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca birer konuşma yaptı. Konuşmalarda kanun teklifinin sağlıklı çevre hakkına vereceği zararlar aktarıldı, iktidar partileri milletvekillilerinin komisyon toplantısında kanun teklifini oldubittiye getiren tavrına tepki gösterildi, kanun maddelerinin hayata geçmemesi için mücadelenin sürdürüleceği vurgulandı.

Torunlarımıza Kömür Madenleri Bırakmak İstemiyoruz!

Basın açıklamasında son sözü alan bir İkizköylü ise “Biz zeytinliklerimizi sırtımızda sopalarla sulayarak, çocuk büyütür gibi büyüttük. Biz torunlarımıza kömür madenlerini değil, bu zeytinliklerimizi bırakmak istiyoruz. Ölürüz, gömülürüz ama o toprağı vermeyiz” dedi. TBMM Halkla İlişkiler Binası’na alınmayan Muğlalılar ise oturma eylemi düzenledi. Eylem sırasında İkizköy Mahallesi Muhtarı Nejla Işık bir açıklama yaptı. İkizköy’den, Akbelen’den, Karacahisar’dan, Çamköy’den, Milas’tan, Yatağan’dan yollara düştüklerini, tek amaçlarının ormanlarını, meralarını, zeytinliklerini korumak olduğunu söyleyen Işık şunları söyledi, “Biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda üretiyoruz, bu topraklarda canımızı teslim etmek istiyoruz. Siz ise inatla topraklarımızı elimizden almaya çalışıyorsunuz. 2022’de yine bir torba yasa ile karşılaştığımızda zeytin hasadımızı bırakıp Ankara yollarına düşmüş, torba yasayı geri çektirmiştik. Şimdi de bir yıldır emek verdiğimiz buğdayımızı, yulafımızı, arpamızı, susamımızı, nohudumuzu, mercimeğimizi, soğanımızı bıraktık geldik. Bir zeytin ağacı nasıl yetişir bilmiyorlar ki, defalarca aynı torba yasayı önümüze koyuyorlar. Altı yıldır mücadele ediyoruz ve hep şunu söylüyoruz: Şirketlerin, zenginlerin, güçlülerin değil; köylülerin, çiftçilerin, işçilerin, fakirlerin yanında olun” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) Editör Erkan Doğan

Related Posts

İzmir’de firari hükümlü yakalandı

İzmir’de hakkında 15 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı.

Rusya’dan İsrail ve ABD’ye “Hamaney’e suikast” uyarısı: Pandora’nın kutusunu açar

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsrail’in hava saldırısıyla başlayan İran ve İsrail savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İsrail’in ABD’nin yardımıyla Hamaney’e suikast düzenlemesi halinde Rusya’nın tepkisinin olumsuz olacağını belirten …

İBB operasyonu sonrası protesto ettiler: Berkay Gezgin’in de aralarında olduğu 139 kişi bugün hakim karşısında

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi soruşturma sonrası başlayan protestolarda gözaltına alınan 139 kişi bugün topluca yargılanıyor. Davanın ilk duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

Marmaris!’te göçmen kaçakçılığı operasyonu

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Sahil Güvenlik ve Emniyet birimlerinin ortak operasyonuyla, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen 67 düzensiz göçmen yakalandı. İnsan kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alınan 8 kişiden 7’si tutuklandı.

İran Dışişleri Bakanı Erakçi Türkiye’ye geliyor

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. Erakçi’nin İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye geleceği açıklandı.

DEM Parti’den üç ay sonra ilk Silivri ziyareti

DEM Parti üç aydır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmek için ilk kez Silivri’ye gidiyor