Yollar yaz aylarında işte bu yüzden daha tehlikelidir!

Yaz Aylarında Yollardaki Trafik Kazaları Daha da Artıyor!

Yaz ayları, araç sürücüleri ve kamyon şoförleri için dikkat edilmesi gereken en riskli dönemlerden biridir. Trafik kazası riski diğer aylara göre yüzde yirmi daha fazladır.

Sıcak hava ve uzun tatil yolculukları, Temmuz ve Ağustos aylarını trafikte en riskli zaman haline getiriyor. Kaza Portalı’nın verilerine göre, yaz aylarında trafik kazaları önemli ölçüde artıyor. Bu artışın sebebi, sadece yoğun trafik değil, aynı zamanda deneyimsiz veya tatilci sürücülerin alıştıklarından daha uzun mesafelere seyahat etmeleri.

Güneye doğru seyahat edenler için kullanılan otoyollarda ve ana yollarda, yaz aylarında diğer aylara göre beşte bir daha fazla kaza meydana geliyor. Kaza Portalı’nın operatörü, “Ne yazık ki, bu kazaların sonuçları daha ciddi olabiliyor” şeklinde konuştu.

Profesyonel nakliye şirketleri de kazaların arttığını fark ediyor. Nakliyeciler, “Yaz aylarında kaza riskinin gerçekten arttığını görüyoruz” diyerek durumu değerlendirdi. “Artan sıcaklıklar, uzun günler ve sık trafik sıkıntıları, sürücü yorgunluğunu ve dolayısıyla daha fazla hata yapma olasılığını artırabilir.”

Sıcak havalarda, bisikletçilere, motosikletçilere ve yaya geçitlerine daha fazla dikkat etmek önemlidir. Yaz aylarındaki trafik kazalarında, düzenli olarak dinlenmek ve yeterince sıvı tüketmek hayati önem taşımaktadır. Bu sayede aşırı ısınma ve yorgunluk gibi kazaların sık görülen sebepleri önlenebilir.

Yol koşullarına uygun olarak sürüş yapılmalıdır; örneğin eriyen asfalt, toz bulutları veya ani fırtınalar yol tutuşunu ve genel güvenliği önemli ölçüde etkileyebilir.

Yol Kapatmaları Ulaşımı Olumsuz Etkileyebilir

Yaz sezonu, birçok yol kapanması ve yol çalışmasıyla birlikte gelir ve bu da alternatif yollarda trafik sıkışıklığına ve gecikmelere neden olabilir. Bu durum sadece yolcu ulaşımını değil, aynı zamanda uluslararası taşımacılığı da olumsuz etkiler.

Daha konforlu bir yolculuk için sürücüler, trafik raporlarını takip etmeli, olası kısıtlamaları göz önünde bulundurarak rotalarını planlamalı ve mümkün olduğunca yoğun saatlerden kaçınmalıdır. Profesyonel nakliyeciler, rotaları planlamak için yapay zekayı kullanan gelişmiş GPS sistemleri kullanır.

Sürücülerin Beşte Birinde Mikro Uyku Problemi Yaşanıyor

Yazın en büyük tehlikelerinden biri yorgunluktur. Etkileri, hem tepki süresi hem de genel dikkat açısından alkol almanın yaratabileceği etkilere benzer. Sıcak havalarda, genellikle otoyolda yapılan uzun ve monoton sürüşler, vücudun mikro uyku durumuna daha fazla yatkın hale gelmesi açısından tehlikelidir.

Mikro uykunun ilk belirtileri arasında bulanık görme, yavaş tepkiler, sinirlilik ve dikkat eksikliği yer alır. Uzmanlar, mikro uykunun genellikle gece veya öğleden sonra geç saatlerde, yorgunluk sonrası sıklıkla meydana geldiğini belirtiyor. Bunun için temiz hava almak ve kısa bir mola vermek öneriliyor.

Uzun yolculuklara çıkarken iyi dinlenmiş ve sağlıklı olmak önemlidir. Eğer araç kullanmamızı etkileyebilecek ilaçlar alıyorsak, evde kalmak daha sağlıklı olabilir. Seyahat sırasında düzenli olarak molalar vermek, esneme egzersizleri yapmak, hafif yemekler yemek ve su tüketmek önemlidir. Çok yüksek sesle müzik dinlemek de dikkati dağıtabilir. Yolcular sürücüyle konuşarak uyanık kalabilir ve ona navigasyon konusunda yardımcı olabilirler.

Related Posts

IMF, “vergi indirimi” tasarısına karşı çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Senatosunda onaylanan ve Temsilciler Meclisinde görüşülen “vergi indirimi” tasarısına ilişkin …

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

Bakan Kacır: “Proje başına 2 milyon liraya kadar destek vereceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında 15 kalkınma ajansının yaklaşık 600 milyon lira tutarındaki teklif çağrılarını ilan ettiğini ve bakanlık olarak proje başına 2 milyon liraya kadar destek vereceklerini söyledi.

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

Borsa günün ilk yarısında sert yükseldi

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında sert yükseldi. Borsa yüzde 1,7 değer kazanarak 10.251,94 puana çıktı.

Yarın sosyal yardımlar ve maaşlar artacak! Yeni zamlı ücret tablosu ortaya çıktı

Temmuz 2025’te yapılacak olan memur maaşı zammı, sosyal destek ödemelerinde de büyük bir artışı beraberinde getirecek. 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım desteği gibi birçok kalem, memur maaş katsayısına bağlı olarak yükselecek ve milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek. Peki, bu artışlar ne kadar olacak? İşte detaylar…