OECD Başekonomisti Alvaro Pereira’dan Türkiye değerlendirmesi: Para ve maliye politikalarında kararlılık sürdürülmeli

Türkiye Ekonomisi için Önemli Değerlendirme: OECD’nin Raporu

OECD Başekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye’nin ekonomik gelişimine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Pereira, para ve maliye politikalarının kararlılıkla sürdürülmesinin Türkiye için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Pereira, OECD’nin bugün açıkladığı Ekonomik Görünüm raporundaki bulguları paylaşarak Türkiye ekonomisi hakkındaki öngörülerini aktardı. Türkiye’de makroekonomik politikalarda yaşanan değişimin enflasyonda belirgin bir düşüşle sonuçlandığını belirten Pereira, enflasyonun yıllık ortalama olarak bu yıl yüzde 30’a yaklaşacağını, gelecek yıl ise yüzde 18,5 seviyelerinde olacağını öngördüklerini ifade etti.

2026’nın son çeyreğine kadar enflasyonun yüzde 15 civarında olmasını beklediklerini dile getiren Pereira, bu durumun politikaların etkili olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Enflasyonun düşürülmesinin Türkiye için öncelikli bir hedef olması gerektiğini vurgulayan Pereira, para ve maliye politikalarının uyumlu bir şekilde ilerlemesinin önemine işaret etti.

Pereira, enflasyonun “inatçı” olmasının normal olduğunu belirterek, politikaların kararlılıkla sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de bütçe açığının GSYH’ye oranının gelecek yıl yüzde 3’e düşeceğini ve bunun büyük ölçüde gelir performansındaki iyileşmeden kaynaklanacağını söyledi.

ABD’nin gümrük tarifelerinin Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Pereira, bu tarifelerin Türkiye üzerinde büyük bir etki oluşturmayacağını belirtti. Ancak, ABD ile ticaret engellerinin azaltılmasının önemli olduğunu vurgulayan Pereira, Türkiye’nin ABD’ye daha fazla ihracat yapabileceği sektörler bulunduğunu dile getirdi.

Doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi konusunda makroekonomik istikrarın önemine dikkat çeken Pereira, Türkiye’nin daha rekabetçi olabilmesi için reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin enflasyonu düşürmesi, mali dengeyi koruması ve iş yapma ortamını iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Pereira, bu adımların Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırım çekebileceğini söyledi.

Related Posts

Piyasalar hareketli… Altın gaza bastı

Merkez bankalarının rekor alım hamleleri ve jeopolitik/endüstriyel belirsizliklerin yoğunlaşması ile altın yükselişine devam ediyor.

Altın piyasasında sürpriz hareketlenme!

Altın piyasası hafta boyunca hareketli seyrini sürdürdü. Öte yandan yatırımcılar ve birikimini değerlendirmek isteyenler için uzman yorumlarına göre altın halen güvenli liman olarak görülüyor. Ancak altında yaşanan yukarı yönlü hareketliliğin ne …

Gıda sektöründe konkordato krizi: Furyaya bir Türk devi daha katıldı

Türkiye’nin köklü et ve gıda firmalarından Seret Et, 38 yıl sonra konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme başvuruyu kabul ederek 1 yıllık süre tanırken, Yusuf Et, Gülhanlar Güven Gıda ve Çiloğlu Gıda ile devam eden konkordato zinciri sektördeki krizi derinleştiriyor.

Trump sabitcoin tasarısı “GENIUS”ı imzaladı: ABD’yi dünyanın kripto başkenti yaptık

Trump sabitcoin tasarısı “GENIUS”ı imzaladı: ABD’yi dünyanın kripto başkenti yaptık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: ‘Terörsüz Türkiye sürecine vurgu yapacağız’

AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, terörsüz Türkiye sürecine vurgu yaparak, “Vatandaşımızın yanında olmayı, bu süreci el birliğiyle hayata geçirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Gaziantep’te 300 kilo kaçak çay ele geçirildi

Gaziantep’te 3 farklı adreste yapılan aramalarda 300 kilo kaçak çay ele geçirilirken, 1 şüpheli gözaltına alındı.