Mehmet Şimşek 2025 yol haritasını anlattı: Enflasyondaki düşüş devam edecek

Mehmet Şimşek, 2025 Yol Haritasını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a verdiği demeçte, 2025 yılının ekonomi yol haritasını detaylarıyla anlattı. Şimşek, geçmiş dönemde uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını Mayıs 2023’ten itibaren almaya başladıklarını belirtirken, 2024’ün ise dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı ve makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olduğunu ifade etti.

2025 yılı için hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlamak, ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmak ve ülkeyi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandırmak olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceği bir dönemde, mali disiplini güçlendireceklerini ve arz yönlü politikaları devreye alacaklarını belirtti.

Dezenflasyonda Belirleyici Dört Başlık

Şimşek, enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceğini söylerken, 2025’te dezenflasyonda dört temel hususun belirleyici olacağını açıkladı. Para politikasının etkisinin zamanla daha belirgin hale geleceğini dile getiren Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının azaltılmasının negatif mali etkileri olacağını belirtti. Ayrıca, belirli kalemlerde fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleme ve arz yönlü politikaların oluşturulması konusunda çalışacaklarını söyledi.

Maliye politikasının 2025 yılında daha sıkı olacağını vurgulayan Şimşek, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışılıkla mücadele edeceklerini, harcama disiplinini devam ettireceklerini ve bütçe açığını düşürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yapısal Reformlar ve Entegrasyon Ön Planda

Yapısal reformlara hız kazandıracaklarını belirten Şimşek, Ar-Ge ve yenilikçiliği destekleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü sağlayacaklarını ve işgücü piyasasını etkinleştireceklerini kaydetti. Mal ve hizmet piyasalarında yoğunlaşmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Şimşek, küresel entegrasyonun önemine değindi.

KKM’den çıkışa ilişkin de bilgi veren Şimşek, bu konuda atılan adımların etkilerini anlattı. Makro finansal istikrarla birlikte ülkenin risk priminin düştüğünü ve dış finansman maliyetinin azaldığını açıkladı. 2025 yılında da dezenflasyon sürecini devam ettireceklerini vurguladı. (ALINTI)

Related Posts

Türk-İş’ten hükümete yeni zam teklifi talebi

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, hükümetin 600 bin kamu işçisine verdiği yüzde 16’ık ve yüzde 8’lik zam teklifine ilişkin yeni teklif beklediklerini ve bu sürecin bir an önce sonuçlanmasını talep ettiklerini belirtti.

AKP kulislerinden zam sinyali: Emekli maaşları artabilir

AKP, emekli maaşlarına yönelik yeni bir düzenleme için hazırlık yapıyor. Enflasyon farkının netleşmesinin ardından en düşük emekli aylığında artış gündeme gelecek. Yasal düzenlemenin temmuz ayında Meclis’e sunulması bekleniyor.

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 76,78 dolardan işlem görüyor

Türkiye’nin dünya devi şirketi satılıyor. 100’den fazla ülkeye hizmet veriyor. Artık o da yabancıların oldu

Avrupa’nın devi Team Blue, Türk yazılım şirketi Ticimax’i satın alıyor. 100’den fazla ülkeye hizmet veren Ticimax, Türkiye’nin e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Belçika merkezli dijital teknoloji devi Team Blue, Türkiye’deki yatırımlarına …

Japonlar ciddi: Arabalara kazaları önleyen bir cihaz takılıyor!

Japon hükümeti, fren pedalı yerine yanlışlıkla gaz pedalına basılmasıyla oluşan kazaları önlemek için 2028’den itibaren pedal yanlış çalışma önleme cihazlarının takılmasını zorunlu kılacak. NHK ve Yomiuri Shimbun’un 18’ine göre, Japonya Toprak …

Zamların ardından akaryakıta indirim yolda!

Jeopolitik risklerin artmasıyla fırlayan petrol, Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının da artmasına neden oldu. Risklerin azalmasıyla birlikte ise petrol düşüşe geçti. Salı gününden itibaren motorine indirim geliyor. İşte detaylar…