Kurbanlık fiyatları belli oluyor: Asgari ücretle kurban alınabilir mi?

Kurban Bayramı Öncesi Kurbanlık Fiyatları Değişti: İşte Detaylar

Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık fiyatlarında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Son 8 yılda büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları üzerinde önemli gelişmeler gözlemlendi.

Bir market zincirinin açıkladığı verilere göre, 2017 yılından bu yana kurbanlık fiyatlarında önemli değişiklikler yaşandı ve asgari ücretle alınabilecek kurbanlık sayısında belirgin bir düşüş kaydedildi.

2017 yılında asgari ücretle 1,29 küçükbaş kurbanlık alınabilirken, aynı dönemde büyükbaş kurbanlık alımında ise bu oran 1,18 seviyesindeydi. Ancak 2019 ve 2021 yıllarında zirve yapan alım gücü, günümüzde en düşük seviyeye geriledi.

Küçükbaş ve Büyükbaş Kurbanlık Fiyatlarındaki Değişim

Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları arasındaki farkın 2022’ye kadar göreceli olarak azaldığı görülürken, 2023 itibariyle bu farkın büyükbaş lehine arttığı gözlemlendi.

2017 yılında yaklaşık 20 kilo et veren bir küçükbaş kurbanlık koyunun fiyatı bin 90 TL iken, bu rakam 2025 yılında 25 bin 950 TL’ye çıktı.

Aynı şekilde, kemiksiz yaklaşık 20 kiloluk bir büyükbaş kurbanlık için 7’de bir hissenin fiyatı bin 190 TL’den 25 bin 950 TL’ye çıktı.

Asgari Ücretle Karşılaştırma

Kurbanlık fiyatlarındaki değişim, asgari ücretle karşılaştırıldığında daha da belirgin hale geldi.

2017 yılında asgari ücretle küçükbaş kurbanlık fiyatı arasındaki oran 1,29 iken, 2019 ve 2021 yıllarında bu oran yaklaşık 1,5’e yükseldi. Ancak 2025 yılında asgari ücretle küçükbaş kurbanlık fiyatı arasındaki oran 1,06’ya geriledi.

Büyükbaş kurbanlık için ise 2017’de 1,18 olan 1/7 hisse oranı, 2019 ve 2021 yıllarında arttıktan sonra 2023’ten itibaren 1’in altına inerek büyükbaş kurbanlık alımını zorlaştırdı.

Related Posts

Fındıkta rekolte krizi… Açıklamalar piyasayı karıştırdı!

Uluslararası kuru yemiş kongresinde açıklanan tahmini üretim rakamları, fındık piyasasında tartışmaları beraberinde getirdi. Sektör temsilcileri açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını savunuyor. Rekolte tahmininin fiyatları düşürmeye yönelik bir algı operasyonu olduğu ileri sürülüyor.

İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu, bu yılın ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyerek, 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı. Söz konusu dönemde fonun toplam gelirleri 146 milyar 83 milyon lira olurken, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lirayı buldu.

CHP’den akaryakıt zammına 19 Mart çıkışı: 55 milyar doları yaktınız, vergiyi yine halka bindirdiniz!

CHP’den akaryakıt zammına 19 Mart çıkışı: 55 milyar doları yaktınız, vergiyi yine halka bindirdiniz!

Yeniçağ Gazetesi: Et fiyatı artış oranında dünya şampiyonuyuz!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ET FİYATINDA DÜNYA REKORU KIRDIK: 5 YILDA %850 ARTIŞ Hayvancılık sektörünün can çekişmesi, besicilerin maliyetlerdeki tırmanış nedeniyle havlu atması, ESK’nın canlı hayvan …

Bakan Kacır’dan savunma sanayii mesajı: Türk milletinin imzasını gökyüzüne attılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk milletinin öz evlatlarının Bayraktar, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, GÖKBEY, KAAN, KIZILELMA ile Türk milletinin imzasını gökyüzüne attıklarını bildirerek, “Bu yolda yürüyen, inançla, gayretle çalışan başta gençlerimiz olmak üzere herkesin önünü açmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Bakan Kurum’dan depremzede aileye ziyaret: Sözümüzü tutacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş ziyareti kapsamında Dulkadiroğlu ilçesindeki yeni evlerine taşınan Tıraş ailesine misafir oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir