Kestel’de Böğürtlen Hasadı Başladı

Türkiye böğürtlen üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Bursa’nın Kestel ilçesinde hasat başladı.

Orman meyvelerinden olan, zengin mineral ve vitamin içeriklerinin yanı sıra zengin bir antioksidan kaynağı olarak da dikkati çeken böğürtlen en çok Kestel’in Gözede Mahallesi’nde üretiliyor. Dağın eteklerine kurulan bahçelerde yetiştirilen böğürtlenlerin önemli bölümü soğuk hava depolarına götürülüp donduruluyor ve yıl içinde pastacılık ve dondurma sektöründe kullanılıyor, bir kısmıyla da reçel yapılıyor.

Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, “Türkiye’yi dünyayı gezin böyle bir böğürtlen nerede bulursunuz? Türkiye’nin böğürtlende ana merkez üssü Bursa’dır ve Bursa’nın da Gözede’dir. Kalite bakımından en iyisi bu bölgede yetişiyor” dedi.

Kılıç, böylesine kaliteli olan bir meyvenin üreticilerinin tüccarın insafına kaldığını vurgulayarak, peşin ve vadeli olacak şekilde kilosunun 110-130 lira olduğunu anlattı. Nisandaki zirai don ve yaz sıcakları nedeniyle geçen yıl ulaşılan 3 bin tonun üzerindeki üretimin 2 bin tona gerilediğini dile getiren Kılıç, “Kaliteyi yakalamışsınız ama fiyat beklendiği gibi değil. Dondurma sanayisinden pasta sanayisine kadar gıda sektöründe geniş alanda kullanılıyor. Avrupa çiftçisi ile yarışır hale geldik ama maliyet konusunda bizden çok iyiler. Türkiye’de 4-5 bin ton böğürtlen üretiliyor ama tüketimi 10 bin tonun üzerinde. Yani böğürtleni de ithal ediyoruz.”

Şifa kaynağı böğürtlen

Zengin mineral ve vitamin içeriklerinin yanı sıra zengin bir antioksidan kaynağı olarak da dikkati çeken böğürtlen, özellikle antosiyaninler ve fenolik maddeler bakımından zengin olması dolayısıyla birçok rahatsızlığı önleyici etkisi bulunuyor. – BURSA

Related Posts

Fatma Sena Kolçak’ın Hedefi 2028 Olimpiyatları

Altın madalya kazanan Kolçak, 2028 Los Angeles Olimpiyatları’nda şampiyonluk hedefliyor.

Sancaktepe’de Tapu Sorunları Çözülüyor

Sancaktepe Belediyesi, 63 vatandaşa tapu verdi ve 16 yeni hizmet aracı ekledi.

Yok böyle talihsizlik! Yıldız futbolcu daha başlamadan sezonu kapattı

Yeni futbol sezonu henüz başlamadan ilk talihsizlik Chelsea’nın başına geldi. Chelsea’nın defansının bel kemiği olan Levi Colwiyy, antrenmanda sakatlandı ve büyük olasılıkla sezonu kapatacak.

CHP’li Emir’den Silivri ziyareti: İmamoğlu ile görüşmemde artık bir an evvel iddianamenin yazılması gerektiğini söyledi

CHP’li Emir’den Silivri ziyareti: İmamoğlu ile görüşmemde artık bir an evvel iddianamenin yazılması gerektiğini söyledi

Diyarbakır’da Tehlikeli Sürücülere Cezalar

Diyarbakır’da drift ve makas atan sürücülere 107 bin 253 lira ceza kesildi, belgeleri alındı.

Amed Sportif Faaliyetler, Mbaye Diagne ile anlaştı

Trendyol 1. Lig ekiplerinden Amed Sportif Faaliyetler, forvet oyuncusu Mbaye Diagne ile prensip anlaşmasına varıldığını bildirdi.