İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu devam ediyor: işsizlerin güvencesi

1999 yılında yasalaşan İşsizlik Sigortası Fonu, isteği dışında işsiz kalan sigortalıların gelir kaybını telafi etmelerini sağlıyor. İlk sigorta ödemesi Haziran 2002’de yapıldı ve o günden bu yana işsizlerin güvencesi olmaya devam ediyor.

Fon, geçen yılı 358 milyar 971 milyon lira ile kapattı. Sigortalının brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı kesintileriyle büyümesini sürdürüyor.

2021’in ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyen fon, nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı.

Fonun dört aylık geliri 146 milyar 83 milyon lira, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lira oldu. En büyük gelir kalemi 68 milyar 939 milyon lirayla işçi ve işveren primleri olurken, başlıca giderler işsizlik ödeneği ve teşvik ödemeleri oldu.

En düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira

İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık kazançları dikkate alınıyor. Ödenek miktarı işten ayrılmadan önceki son 4 aylık kazancın yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor, ancak asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Ayrıca bu tutardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor. 2025’te 4 ay çalışıp işsiz kalan bir kişi için en düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira olarak uygulanacak.

Sigortalılık süresine göre ödeme yapılıyor

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Kişinin işsiz kalması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, hizmet akdinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve hizmet akdinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Sigortalı işsizlere çalışma süresine bağlı olarak 180-300 gün arasında işsizlik ödeneği veriliyor.

Related Posts

Kurbanlık fiyatları belli oluyor: Asgari ücretle kurban alınabilir mi?

Kurban Bayramı yaklaşırken fiyatlardaki değişim dikkat çekiyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların alım gücü yıllar içinde farklılık gösterdi. Asgari ücretle yapılan alımlar geçmişe göre daha sınırlı hale geldi.

Fındıkta rekolte krizi… Açıklamalar piyasayı karıştırdı!

Uluslararası kuru yemiş kongresinde açıklanan tahmini üretim rakamları, fındık piyasasında tartışmaları beraberinde getirdi. Sektör temsilcileri açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını savunuyor. Rekolte tahmininin fiyatları düşürmeye yönelik bir algı operasyonu olduğu ileri sürülüyor.

CHP’den akaryakıt zammına 19 Mart çıkışı: 55 milyar doları yaktınız, vergiyi yine halka bindirdiniz!

CHP’den akaryakıt zammına 19 Mart çıkışı: 55 milyar doları yaktınız, vergiyi yine halka bindirdiniz!

Yeniçağ Gazetesi: Et fiyatı artış oranında dünya şampiyonuyuz!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… ET FİYATINDA DÜNYA REKORU KIRDIK: 5 YILDA %850 ARTIŞ Hayvancılık sektörünün can çekişmesi, besicilerin maliyetlerdeki tırmanış nedeniyle havlu atması, ESK’nın canlı hayvan …

Bakan Kacır’dan savunma sanayii mesajı: Türk milletinin imzasını gökyüzüne attılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk milletinin öz evlatlarının Bayraktar, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR, HÜRKUŞ, HÜRJET, ATAK, GÖKBEY, KAAN, KIZILELMA ile Türk milletinin imzasını gökyüzüne attıklarını bildirerek, “Bu yolda yürüyen, inançla, gayretle çalışan başta gençlerimiz olmak üzere herkesin önünü açmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Bakan Kurum’dan depremzede aileye ziyaret: Sözümüzü tutacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş ziyareti kapsamında Dulkadiroğlu ilçesindeki yeni evlerine taşınan Tıraş ailesine misafir oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir