Hatırlamak için yeni umut: Bu test her şeyi değiştirebilir!

Phospho-Tau217 Biyobelirteci, Alzheimer Riskini Erken Evrelerde Belirlemede Etkili

Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden (BBRC) araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, Alzheimer riskini belirlemek için kullanılan ‘phospho-tau217’ biyobelirtecinin hastalığın erken evrelerinde dahi etkili olduğunu ortaya koydu.

Toplam 1,767 kişinin verilerini inceleyen araştırmacılar, bu biyobelirtecin Alzheimer hastalığının erken belirtileri gösteren bireylerde doğru sonuçlar verdiğini gösterdi. Bu gelişme, hastalığın erken evrelerinde dahi doğru teşhis konulmasını sağlayarak daha ileri ve maliyetli testlere ihtiyaç olup olmadığını belirlemede önemli bir adım olarak nitelendirildi.

Hospital del Mar ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden Dr. Marc Suarez-Calvet, çalışma hakkında yaptığı açıklamada, “Bu gelişme, Alzheimer hastalığının erken evrelerinde kimlerin daha ileri testlere ihtiyaç duyduğunu belirlememize yardımcı olabilir” dedi. Suarez-Calvet, ‘P-tau217’ biyobelirteci seviyelerine dayalı olarak yapılan testin, farklı eşik değerleri belirlediğini ve bu seviyeler arasında kalan bireylerin ek testlere yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak, biyobelirteç sonuçlarının her zaman uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerektiğini de ekledi.

Yapılan çalışmalar, phospho-tau217 biyobelirteci sayesinde Alzheimer teşhisinde maliyetlerin düşebileceğini ve mevcut yöntemlere kıyasla yüzde 60 ila yüzde 81 arasında tasarruf sağlanabileceğini gösterdi. Ancak, testin klinik uygulamalarda tam anlamıyla kullanılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.