Gazze’de kıtlık ilk aşamalarında

Gazze Şeridi’nde Kıtlık Alarma Geçti

Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, İsrail’in devam eden ablukası ve 2 Mart’tan bu yana sınır kapılarının kapatılmasıyla yardımların girişinin engellenmesi neticesinde bölgenin “kıtlığın ilk aşamalarına” girdiğini açıkladı.

Hükümetin Medya Ofis Müdürü’nden Açıklama

Hükümetin Medya Ofis Müdürü İsmail es-Sevabite, yaptığı yazılı açıklamada Gazze Şeridi’ndeki kıtlık durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sevabite, “Yaklaşık iki milyon kişinin gıda güvenliğini tamamen kaybetmesinin ardından Gazze Şeridi resmi olarak kıtlığın ilk aşamalarına girdi.” ifadesini kullandı.

Filistinli yetkili, “bölgedeki sınır kapılarının kapatılması, aşevlerinin faaliyetlerinin durdurulması ve insani yardımın kesintiye uğraması nedeniyle Gazze Şeridi’nde benzeri görülmemiş bir insani felaket” yaşandığını kaydetti.

Temel Gıda Malzemeleri Tedarik Edilemiyor

Sevabite, sınır kapılarının kapatılması sonucu Filistin halkının en temel yaşam gereksinimlerinden mahrum kaldığını vurguladı.

Sebze ve meyve gibi ürünlerin tedarik edilemediğini aktaran Sevabite ayrıca yakıt girişinin engellenmesi ve sıkılaştırılan abluka nedeniyle onlarca fırının da çalışmasının durduğunu ifade etti.

Onlarca Su Kuyusu Çalışmaz Durumda

Bölgede ayrıca onlarca su kuyusunun kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Sevabite, su krizinin derinleştiğine dikkati çekti.

Sevabite, sınır kapılarının kapatılmasıyla yaşanan sıkıntıların katlanarak arttığını, Gazze Şeridi’nde gazın olmayışından dolayı alternatif olarak odun kullanılmaya başlandığını aktardı.

Yakıt tedarikinin kesilmesinin ulaşım sektörünü tamamen felce uğrattığına işaret eden Sevabite, bu durumun, hareketin kısıtlanmasının yanı sıra hasta ve yaralıların naklini engellediğini ve binlerce kişinin hayatını tehdit ettiğini vurguladı.

“Gazze’de Yaşam Tamamen Çökecek”

Sevabite, “İsrail’in saldırıları durmazsa ve sınır kapıları acilen açılmazsa gelecek günlerde Gazze Şeridi’nde yaşam tamamen çökecek.” uyarısında bulundu.

Filistinliler aleyhinde işlenen soykırım suçunun devam etmesinden İsrail ve ABD yönetiminin doğrudan sorumlu olduğunu kaydeden Sevabite, bu suçların sorumlularının uluslararası yargıda hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Sevabite, uluslararası topluma ve insan hakları örgütlerine, İsrail’in saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından şiddetli saldırılarına yeniden başladı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 18 Mart sabahı düzenlediği hava saldırılarında, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 430 kişi hayatını kaybetti, 700’e yakın Filistinli yaralandı.

KAYNAK: AA

Related Posts

Görünen casuslar, görünmeyen cepheler: Gizli operasyonlar artık gizli değil! ‘WhatsApp üzerinden yaşananlar korkutucu, bu daha başlangıç!’

Gizli operasyonlar artık sosyal medyada sergileniyor, mesajlaşma uygulamaları birer silaha dönüşüyor. İsrail’in İranlı komutanlara yönelik operasyonlarında, WhatsApp üzerinden gönderilen sahte mesajlarla cihazlara sızıldığı ve hedeflerin konum bilgilerinin hatta odalarının tespit edildiği iddia ediliyor. Fiziksel saldırılarla eşzamanlı yürütülen bu dijital hamleler, klasik casusluğun ötesine geçen bir gözetim çağını başlatıyor. Artık istihbarat servisleri sahada değil, cebimizde! Peki, sıradan bir uygulama nasıl ölümcül bir istihbarat aracına dönüşüyor? Siber saldırılar bir ülkenin güvenliğini nasıl çökertme potansiyeli taşıyor? Ve dijital vitrinlerde sergilenen operasyonlar, halkları nasıl etkilemeyi hedefliyor?

ABD’deyi kasırga vurdu: 6 kişi öldü

ABD’nin North Dakota ve New York eyaletlerinde kasırga nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti.

‘İsrail’le ticareti kes’ diyen 11 gence hapis cezası istendi

Bursa’da 24 Kasım 2024 tarihinde “Filistin için Bin Genç” üyeleri, “İsrail ile ilişkileri kes, soykırıma ortak olma” sloganıyla basın açıklaması yapan 11 gence hapis cezası istendi.

İran asıllı Alman yazar Navid Kermani’den Almanya Başbakanı Merz’e: Pis işi yapanı alkışlayanın, kendisi de pisliktir

Diktatörlük yıkılırsa, buna en çok sevinecek olan İranlıların kendisidir. Ama savaş her zaman, demokratik bir gelecek şansını yok eder

Orta Doğu diken üstünde! O ülkede bomba yüklü 2 İHA düşürüldü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Terörle Mücadele Biriminden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, Erbil’in batısındaki Daraban köyünde saat 17.10’da bomba yüklü 2 İHA’nın düşürüldüğü ve olayda herhangi bir maddi hasar olmadığı kaydedildi …

Son dakika! ABD, savaşa girdi! İran’da 3 nükleer tesis vuruldu

ABD savaş uçakları İran’daki üç nükleer tesise saldırı düzenledi, Trump saldırıyı “başarılı” olarak nitelendirdi . Donald Trump Cumartesi günü ABD savaş uçaklarının İran’daki üç nükleer tesise saldırı düzenlediğini, saldırıyı “başarılı” olarak …