Bu hataları yapmayın! Ani hava değişimi hastalıklara yol açıyor

Prof. Dr. Fatma Aybala Altay: Soğuk Hava Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Fatma Aybala Altay, hava sıcaklıklarının ani değişimlerinin insanlar arasında yaygın hastalık nedeni olarak algılandığını ancak asıl sebebin virüsler ve bakteriler olduğunu vurguladı.

Altay, soğuk havanın bağışıklık sistemini dolaylı olarak etkilediğini belirterek, “Soğuk havaya aniden maruz kalmak tek başına doğrudan kişiyi hasta etmez. Bunun gerçekleşmesi için bakteri veya virüslere maruz kalınması gerekir,” dedi.

Soğuk havanın neden olduğu nem oranındaki düşüşün solunum yollarındaki koruyucu bariyerleri zayıflattığını ve mikropların vücuda girişini kolaylaştırdığını belirten Altay, “Soğuk ve rüzgarlı havalarda, hasta kişilerin öksürerek ya da hapşırarak burun ve ağızlarından yayılan virüs veya bakteri içeren mikro düzeydeki damlacıklar daha uzun süre havada kalabilir ve başkalarının solunum yoluyla yayılmasını artırabilir. Yüksek nem seviyelerine sahip alanlarda ise bu damlacıkların havada ilerlemesi daha zor olacaktır,” şeklinde konuştu.

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatabilir

Prof. Dr. Altay, soğuk havalarda kapalı ve kalabalık alanlarda bulunmanın hastalıkların yayılma hızını artırabileceğini belirterek, D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini söyledi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini açısından zengin besinler tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Altay, ayrıca düzenli uyku, yeterli su içme, uygun nem seviyelerinin korunması, sık sık ellerin yıkanması, hapşırırken ve öksürürken ağız ve burun kapatılması, kalabalık yerlerde maske kullanılması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Altay, sağlıklı bireylerin ek takviyelere ihtiyaç duymadığını vurgulayarak, “Dengeli beslenme düzeninde yer alan doğal besinlerle zaten gerekli mineral ve vitaminleri alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda yaşlılar, beslenme sorunları yaşayanlar veya kronik hastalığı olanlar için vitamin takviyesi gerekebilir. Bu durumda bir hekimin önerdiği takviyelerin kullanılması en doğru yaklaşım olacaktır,” dedi.

Related Posts

Bel fıtığı sanıp doktora gitti, skolyoz olduğunu öğrendi! ‘Erken tanı en güçlü silah’

Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, yoğun konser temposu nedeniyle yaşadığı bel ağrıları sonrası doktora başvurdu. Bel fıtığı şüphesiyle gittiği muayenede, o güne dek sadece adını duyduğu bir rahatsızlığın kendi kapısını çaldığını öğrendi. Skolyoz tanısı alan ve “Skolyoz sadece bir duruş değil, farkındalık meselesi: Farkında ol, destek ol!” diyen Melis Fis, Skolyoz Farkındalık Etkinliği’ne hem şarkılarıyla renk kattı hem de özellikle gençlerde sık karşılaşılan skolyoza yönelik kendi hikayesini içtenlikle anlattı.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı bir bayram için uzmanlardan beslenme tavsiyeleri

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

İzmir Sağlık Sisteminde Kritik Dönemeç

İzmir’deki kamu hastaneleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli yaklaşık 300 sözleşmeli yöneticinin sözleşmeleri önümüzdeki Haziran ayında sona erecek.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok daha fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.