Merkez’den gece yarısı hamlesi: TL’ye teşvik, KKM’de değişiklik

TCMB, Türk Lirası’nı Güçlendirmeye Yönelik Adımlar Attı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası’nı güçlendirmeye yönelik önemli kararlar aldı. Bankaların gerçek kişi TL mevduat paylarını artırmalarını teşvik etmek amacıyla bazı adımlar atıldı. TCMB, %60’ın altında TL mevduat oranına sahip bankalar için daha yüksek hedefler belirlerken, %60–65 arası oranı olan bankalara aylık 0,4 puanlık artış hedefi kararlaştırdı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesaplarına Yönelik Yenilikler

Alınan kararlar kapsamında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranı da yükseltildi. Önceden %33 olan oran, %40’a yükseltildi. Bu adımın, TL’ye geçişi teşvik etmek amacıyla atılan önemli bir sıkılaştırma adımı olduğu değerlendiriliyor.

KKM’NİN Cazibesini Azaltacak Adımlar Atıldı

KKM hesaplarına verilen faiz için uygulanan alt sınır, politika faizinin yüzde 50’sinden yüzde 40’ına indirildi. Böylece KKM’nin cazibesi azaltılarak TL mevduat hesaplarına yönelim sağlanması hedefleniyor.

TL’ye geçişe yönelik hedefler kaldırılırken, KKM’nin yenilenmesine ve TL’ye geçiş sürecinin toplam hedefinin korunmaya devam edeceği belirtiliyor.

Bir aydan uzun vadelerde değişken faizli TL mevduat hesaplarının açılabilmesine olanak sağlandı. TÜFE, ÜFE ve TLREF endeksli hesaplar için tüm vadelerde %10 oranında zorunlu karşılık getirilirken, yabancı para mevduatlar için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı %4’ten %2,5’e düşürüldü. Bu adım, bankaların TL yükümlülüklerini hafifletmeyi hedefliyor.

Related Posts

İnegöl Belediyesi’nin DOSTUM Tesisleri, Turizmde Öne Çıkıyor

İnegöl Belediyesi’nin Yeniceköy Mahallesinde bulunan Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM), yıl boyunca misafirleri ağırlıyor. Spor çeşitliliği ve doğa güzellikleriyle dikkat çeken tesis, İnegöl’ü keşfetmek için önemli bir merkez haline geldi.

Enerjisa’dan Sürdürülebilirlik Raporu Açıklaması

Enerjisa, TSRS’ye uyumlu raporunu ve GRI raporunu yayımladı, karbon emisyonlarını %19,94 azalttı.

Konutta sürpriz zirve: Beklenmeyen iller öne çıktı

Türkiye’de konut alımında sürpriz iller öne çıktı. Üç büyükşehir hariç tutulduğunda, turizmin gözdesi Antalya zirvede yer aldı. Mersin ve Bursa ise listenin sürpriz ikinci ve üçüncü sıralarını kaptı.

Bakanlıktaki ‘toplu sözleşme’ zirvesi bitti: “Taban aylığına bin TL’lik zam teklifi yapıldı”

Bakanlıktaki ‘toplu sözleşme’ zirvesi bitti: “Taban aylığına bin TL’lik zam teklifi yapıldı”

İflastan yeni çıkan ünlü havayolu şirketide yeniden batma tehlikesi

Düşük maliyetli hava yolu şirketi olarak bilinen Spirit Airlines, iflastan çıkmasından sadece birkaç ay sonra tekrar büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Şirket, zayıf iç talep ve azalan nakit rezervleri nedeniyle faaliyetlerini sürdürebilme konusunda ciddi endişeler taşıdığını duyurdu.

Borsa günün ilk yarısında geriledi (13 Ağustos 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 15,77 puan ve yüzde 0,14 azalışla 10.938,74 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 51,5 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,83 …