OECD Başekonomisti Alvaro Pereira’dan Türkiye değerlendirmesi: Para ve maliye politikalarında kararlılık sürdürülmeli

Türkiye Ekonomisi için Önemli Değerlendirme: OECD’nin Raporu

OECD Başekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye’nin ekonomik gelişimine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Pereira, para ve maliye politikalarının kararlılıkla sürdürülmesinin Türkiye için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Pereira, OECD’nin bugün açıkladığı Ekonomik Görünüm raporundaki bulguları paylaşarak Türkiye ekonomisi hakkındaki öngörülerini aktardı. Türkiye’de makroekonomik politikalarda yaşanan değişimin enflasyonda belirgin bir düşüşle sonuçlandığını belirten Pereira, enflasyonun yıllık ortalama olarak bu yıl yüzde 30’a yaklaşacağını, gelecek yıl ise yüzde 18,5 seviyelerinde olacağını öngördüklerini ifade etti.

2026’nın son çeyreğine kadar enflasyonun yüzde 15 civarında olmasını beklediklerini dile getiren Pereira, bu durumun politikaların etkili olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Enflasyonun düşürülmesinin Türkiye için öncelikli bir hedef olması gerektiğini vurgulayan Pereira, para ve maliye politikalarının uyumlu bir şekilde ilerlemesinin önemine işaret etti.

Pereira, enflasyonun “inatçı” olmasının normal olduğunu belirterek, politikaların kararlılıkla sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de bütçe açığının GSYH’ye oranının gelecek yıl yüzde 3’e düşeceğini ve bunun büyük ölçüde gelir performansındaki iyileşmeden kaynaklanacağını söyledi.

ABD’nin gümrük tarifelerinin Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Pereira, bu tarifelerin Türkiye üzerinde büyük bir etki oluşturmayacağını belirtti. Ancak, ABD ile ticaret engellerinin azaltılmasının önemli olduğunu vurgulayan Pereira, Türkiye’nin ABD’ye daha fazla ihracat yapabileceği sektörler bulunduğunu dile getirdi.

Doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi konusunda makroekonomik istikrarın önemine dikkat çeken Pereira, Türkiye’nin daha rekabetçi olabilmesi için reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin enflasyonu düşürmesi, mali dengeyi koruması ve iş yapma ortamını iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Pereira, bu adımların Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırım çekebileceğini söyledi.

Related Posts

IMF’ın iki numarası görevinden ayrılacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, Ağustos ayının sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu.

Büyük soygun ortaya çıktı! Milyonlarca dolar çalındı

Hindistan’ın en büyük kripto para borsası CoinDCX’e düzenlenen saldırıda milyonlarca dolarlık kripto varlık çalındı. Şirketin CEO’su Sumit Gupta, iç hesaplardan birinin saldırıya uğradığını doğrularken olayın sadece bu operasyonel hesapla sınırlı …

Altın yükselişe geçti…İşte tam, yarım, çeyrek, gram altın fiyatları

Gram altın bugün kaç TL oldu? Çeyrek altın, yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını ve 22 ayar bilezik fiyatları ne kadar? Düğün sezonunun etkisiyle altın fiyatları yatırımcılar ve vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. İşte 22 Temmuz Salı sabahı itibarıyla güncel altın fiyatları listesi…

Altın ve dolarda 48 saat içinde kıyamet kopacak. İslam Memiş “Hazır olun” diyerek açıkladı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, perşembe günü açıklanacak faiz kararlarıyla piyasalarda büyük değişim öngörüyor. Altın, dolar ve borsada kritik seviyeler için “Hazır olun” uyarısı yaptı. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş …

Ekmek zammı mahkemeden döndü

Edirne’de birlik ve odaların 220 gram ekmeğin 15 liradan satma kararı, valilik tarafından yapılan itiraz sonucu mahkeme tarafından iptal edildi. Kararın tebliğinin ardından ekmek fiyatlarının yeniden 10 liradan satılacağı bildirildi.

Etkin pişmanlık ifadesinde ‘İmamoğlu’ iddiası: Seçim için para topladılar

İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunan iş insanı Sarp Yalçınkaya, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ikinci kez ifade verdi. Yalçınkaya, İmamoğlu ile Keleş’in seçim için para topladığını iddia etti.