Kilisenin yeni Büyük Aslanı: Vatikan’da bir Trump

Papa Seçimi ve Vatikan’ın Politik Etkisi

Papa seçimi her zaman politik bir süreç olmuştur. Tarihsel olarak, antiemperyalist ideallere sahip Polonya’dan gelen Birlik İlkesi temalı Papa Johannes Paulus II’nin ardından, şimdi de ABD’den bir papa seçildi. Bu durum, küresel politikanın ve Vatikan’ın Papa seçimlerindeki etkisinin önemini ortaya koyuyor.

Amerikalı Kardinal Robert Prevost, yani Papa 14. Leo, altı favori aday arasında yer almıyordu. Dolayısıyla seçilmesi bir sürpriz oldu ve ABD Başkanı Donald Trump da bu kararı memnuniyetle karşıladı. Bu durum, Vatikan ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğinin işareti olarak kabul edilebilir.

Bu seçimde 133 kardinalin tamamının oy kullanması da dikkat çekici bir detaydı. Bu durum, bugüne kadar yaşanan en büyük seçmen katılımı olarak tarihe geçti. Ayrıca, yeni papanın Augustinian tarikatının lideri olduğunu da unutmamak gerek.

Papa 14. Leo oldukça genç bir papa olarak kabul ediliyor. 1955 yılında Chicago’da doğan Papa, aynı zamanda Peru vatandaşıdır ve matematik alanında Villanova Üniversitesi’nden lisans derecesine sahiptir.

Prevost’un seçtiği isim olan Leo, 461 yılında ölen Aziz I.Leo’ya atıfta bulunuyor. Bu seçimin belirli bir anlamı olduğu düşünülürken, yeni Papa’nın kişiliği ve tutumları da dikkate alındığında bu seçimin yapıldığı anlaşılabilir. Yeni Papa, Batı medyasının İsa’nın öğretileriyle çelişen popüler kültür unsurlarına karşı eleştirel bir yaklaşım sergilemiştir.

Papa 14. Leo’nun Peru’da piskopos olarak görev yaptığı dönemde, cinsiyet eğitimi politikalarına karşı çıktığı bilinmektedir ve Venezuela’dan gelen göçmenlere destek vermiştir. Ayrıca, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in görüşleriyle farklılık göstermiştir.

Yeni Papa 14. Leo’nun Trump ile iyi anlaşması bekleniyor. Vatikan’ın, önceki Papa zamanında Trump’ın tutucu görüşlerinden faydalanamadığı göz önüne alındığında, yeni Papa ile ilişkilerin daha sıcak olması beklenmektedir.

ABD’de ve diğer Hıristiyan Katolik ülkelerde birçok Trump taraftarı bulunmaktadır. Ancak, bu ortaklığın dünya üzerinde olumlu etkileri olup olmayacağı belirsizdir. Tarih boyunca benzer ittifaklar, Sovyetler Birliği’nin çöküşüne yol açmıştır. Dolayısıyla, ABD’de Trump ile kurulacak Vatikan ittifakının dünya üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusudur.

Vatikan’ın yeni lideri, umarız yanlış hamleler yapmaz ve Kilisenin geleceği için olumlu adımlar atar.

Related Posts

Bakanlık yüz binlerce tapulu ev için yazı göndermeye başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, daire satış bedelinde usulsüz bildirim yapıldığı tespit edilen yüz binlerce gayrimenkul için alıcı ve satıcı adreslerine tebligat göndermeye başladı. İfade işlemlerinin ardından usulsüzlük tespit edilen satışlarda, gerçek bedel ile beyan edilen bedel arasındaki fark faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Mantar Toplarken Kayalıklardan Düştü

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde mantar toplamak için dağlık alana giden bir vatandaş, kayalıklardan düşerek yaralandı.

Rüzgar ve yağmur İstanbul’u vurdu!

İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağmur ve sert rüzgar, günlük yaşamı olumsuz etkiledi; Taksim’de birçok kişinin şemsiyesi ters döndü, bazı vatandaşlar otobüs duraklarına sığındı.

Cumartesi Anneleri 1050. haftada: Halil ve Kasım Alpsoy için adalet çağrısı!

Cumartesi Anneleri 1050. hafta buluşmasında, 31 yıl önce gözaltında kaybedilen Halil ve Kasım Alpsoy için adalet çağrısında bulundu.

Lise kantininde çifte cinayetin nedeni ortaya çıktı

Giresun’da görev yaptığı lisenin kantininde tartıştığı temizlik görevlisi Yonca Çavuş ile kız kardeşi Rana Çavuş Gökçin’i tabancayla vurarak öldüren özel güvenlik görevlisi Abdullah Turan, tutuklandı. Turan, tartışmanın ‘alacak’ nedeniyle çıktığını söyledi.

Mersin’de feci kaza: İki can kaybı

Mersin’in Silifke ilçesinde park halindeki TIR’a arkadan çarpan otomobildeki Yiğit Turan ve Ayşegül Kırlangıç hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir